DUYURULAR

SERBEST KÜRSÜ

SABRIMIZI TAŞIRAN DAMLALARDAN (Reis-Çoban-Helal Kazanç)

Özü, sözü bir olmayanın, Söylediğinin de, yaptığının da ne kendine, nede başkalarına faydası olur. Adam olmak, özü sözü bir olmaktır. Gerisi yalandır, Hiledir ya da faydasız-afaki sözlerdir. Kendine hayrı olmayanın kimseye hayrı dokunmaz. İşte bir aileye veya bir topluma “REİS—ÇOBAN” olmak öyle kolay değil. İşte çoğu Aileler veya Toplumlar bu yüzden huzursuz-mutsuz. Adam olmayanın Reisliği neye yarar, kime yarar. İşte “ÇOBAN—REİS”.

46. ÇOBAN—REİS

EVİNİN İMAMI, MÜEZZİNİDİR, ÇOBAN,
EVİNİN POLİSİ, ASKERİDİR, ÇOBAN,
EVİNİN DOKTORU, HEMŞİRESİDİR, ÇOBAN,
REİS, ÇOBANDIR—ÇOBAN, REİS,

AİLESİNİN HÂKİMİ, SAVCISI, AVUKATIDIR, REİS,
AİLESİNİN AŞÇISI, BULAŞIKCISIDIR, ÇOBAN REİS,
AİLESİNİN HİZMETÇİSİ, TEMİZLİKCİSİDİR REİS,
ÇOBAN, REİSTİR—REİS, ÇOBAN,

YUVASININ EDEP, TERBİYE HOCASIDIR, ÇOBAN,
YUVASININ ÖĞRETMENİ, EĞİTMENİDİR, REİS,
YUVASININ HER ŞEYİDİR, HER ŞEYİNDEN SORUMLUDUR, ÇOBAN,
REİS, ÇOBANDIR, ÇOBAN REİS,

AİLE DEVLETİN TEMELİ, ÇEKİRDEĞİDİR,
AİLE DEVLETİN, MİNYATÜRÜDÜR, SORUMLULUĞU ÇOKTUR,
AİLESİNİ İYİ YETİŞTİREN REİS ÇOBAN-REİS VATANSEVERDİR,
ÇOBAN, REİSTİR—REİS ÇOBAN.

Evet! Reis- Çobandır, Çobanda- Reistir. Reisliği Yüce Yaratıcı Erkeklere vermiştir. İster beğenirsiniz ister beğenmezsiniz. Müslümanım diyorsanız buna uymak mecburiyetindesiniz. İşinize geldiğini sandığınıza evet, işinize gelmediğini sandığınıza hayır demekle olmuyor. Nasıl bir kuruma işe girdiğinizde yapmakla mükellef olduğunuz görevleri yapma mecburiyetiniz varsa. Buda öyle bir mecburiyet. Yapmıyorum, yapamıyorum diyorsanız sonuçlarına katlanmak zorunda kalırsınız.
Bu hayat mecburiyetlerle, kurallarla, sorumluluklarla yaşamasını başara bilme azim ve kararlılığını gösterenlere güzeldir, huzurludur. Bunları başarma azminiz yoksa! Hayat size pek hoş görülü davranmaz! Çevrenize baktığınızda bunu görmeniniz anlamanız zor değil. Bir Ailede iki Reis-çoban olmaz, bugün iki olursa yarın üç, öbür gün 4 derken, Aile olma kavramı, yok olur. Avrupalılar gibi
Ailenizde çocuk büyüteceğinize, Kedi, Köpek, Kurt, Kokarca gibi hayvanlar beslemek zorunda kalır. Sonrada başkalarının çocuklarına göz dikersiniz. Kendinizi de hayvanları çok seviyorum ayağıyla kandırırsınız. Hayvanları insan olan herkes sever. Bu hayvanları insanlardan üstün görme hakkı ya da yalanı uydur izni vermez. Hayvan sana hizmet edebilir mi? Bir derdine derman olur mu? Seninle dertleşebilir mi? Sana yemek yapabilir mi? Hayvanları seviyorum ayakları kokuyor artık. Aile olma, çocuk yetiştirme Sorumluluğundan kaçmanın en kısa yolu. Hayvanları seviyormuş. Bakalım hayvanlar seni seviyor mu? Mecbur kalmasalar o hayvanlar senin yanında bir dakika dururlar mı?
Hayvanların özgürlüklerini kısıtlamışsın, koymuşsun bir kafese veya kapatmışsın bir daireye, canın isterse gezdirirsin istemezse gezdirmezsin, senin keyfine kalmış, hayvan severmiş. İnsanları sevmeyen hayvanları sevemez. Aile hayatı, çocuk sevgisi bilmiyorsan öğreneceksin kaçmayacaksın. Kaçamazsın zaten, Yerine getirmediğin sorumlulukların cezasını hem bu dünyada, hem de öbür Âlem de ödeyeceksin, ödeyeceğiz. İnsan bu dünyaya boşuna gönderilmedi. Aile kurmak, yaşadığı topluma ve tüm insanlara faydalı evlatlar yetiştirmek sınavımızda başarılı olmak için gönderildik. Efendim ben çalışıyorum, Kariyer yapacağım, Çocuk, Aile bunlar sonraki işler acelemiz yok. Der kedinizi kandırırsınız. Asıl sorumluluklarınızdan kaçarsınız bunu bilenler bilir. Hadi sen kariyer yaparken Azrail(a.s.) seni almaya geldi. Süren bitti. Ne diyeceksin? Bugün git, Yıllar sonra gel mi diyeceksin. Sen kendini herkesten akıllı sanıyorsun. Sanmakla Ömür terazisine hiçbir şey konmuyor. Eğer Müslümanım diyorsan, Müslüman gibi giyinmek, Müslüman Gibi yemek-içmek, Müslüman gibi Edepli yaşamak zorundasın. Aksi günahlarını çoğaltmaktır.
Müslümanım diyenler Helaller, iyilikler, güzellikler peşinde koşanlardır. Aksi yönde koşanlar sıkıntılara, dertlere uğrarlar da farkına varamazlar. Çünkü “HELALLER SADECE HELAL DEĞİLDİR”.





47. HELALLER SADECE HELAL DEĞİLDİR

HELAL KAZANÇ, KİŞİNİN KENDİSİNE VE AİLESİNE DUASIDIR.
HELAL KAZANÇ, KİŞİNİN KENDİSİNE VE AİLESİNE DERMANDIR,
HELAL KAZANÇ, KİŞİNİN KENDİSİNİ VE AİLESİNİ KÖTÜLÜKLERDEN KORUR,
HELAL KAZANÇ, SADECE HELAL DEĞİLDİR, DUADIR, DUA,

HELAL KAZANÇ, İNSANI BÜTÜN DERTLERDEN UZAKLAŞTIRIR,
HELAL KAZANÇ, İNSANI BÜTÜN KAZALARDAN UZAKLAŞTIRIR,
HELAL KAZANÇ, İNSANI CEHENNEMDEN UZAKLAŞTIRIR,
HELAL KAZANÇ, DUADIR, DUA, SADECE HELAL DEĞİLDİR,

HELAL KAZANÇ, İNSANIN RUHUNU BESLER, ONA MORAL VERİR,
HELAL KAZANÇ, İNSANIN BEDENİNE SAĞLIK, GÜÇ-KUVVET VERİR,
HELAL KAZANÇ, İNSANIN ÇEVRESİNE DÜZEN-İNTİZAM VERİR,
HELAL KAZANÇ, SADECE HELAL DEĞİLDİR, DUADIR, DUA,

HELAL KAZANÇ, AİLEYE ŞEFKAT-MERHAMET GETİRİR,
HELAL KAZANÇ, AİLEYE HUZUR-MUTLULUK GETİRİR,
HELAL KAZANÇ, SİZİ İYİLİKLERLE, İYİLERLE KARŞILAŞTIRIR,
HELAL KAZANÇ, DUADIR, DUA, SADECE HELAL DEĞİLDİR,

HELAL KAZANÇ, YÜZÜNÜZÜ HEP GÜLDÜRÜR,
HELAL KAZANÇ, GÜNÜHLARINIZI, SİLDİRİR,
HELAL KAZANÇ, KALBİNİZE FERAHLIK, SEVİNÇ DOLDURUR,
HELAL KAZANÇ, SADECE HELAL DEĞİLDİR, ŞİFADIR, ŞİFA,

HELAL KAZANÇ, SABRINIZI, AZMİZİNİ ARTIRIR,
HELAL KAZANÇ, KANAATİNİZİ- ŞÜKRÜNÜZU ARTIRIR,
HELAL KAZANÇ, HAYATTAKİ YÜKÜNÜNÜ AZALTIR,
HELAL KAZANÇ, ŞİFADIR, ŞİFA, SADECE HELAL DEĞİLDİR.

Helal kazanç öyle kolay kazanılmıyor, Kolay kazanılmaya kolay harcanmamalı, haramlara asla harcanmamalı. Harcarsanız vebalinden asla kurtulamazsınız. Sizden çıkar, ailenizden çıkar. Ama mutlaka çıkar. Kazalar belalarda boşa değil, bu dünyada her şeyin ama! Her şeyin bir karşılığı mutlaka vardır. Ve de haktır.
Okumadığımızdan öğrenmek istemediğimizden bilmiyoruz. Neden bunlar başıma geldi, ben nerede yanlış yaptım ki, demeyi isyanı biliyoruz. Neremiz doğru ki, misali geliyor aklımıza istesek de, istemesek de. Helal kazanmak için yola çıkarken, Besmele ile başlarsak, Helal kazanır helal yerlerde harcarsak, bizim Sağlığımız ve Huzurumuz kolay, kolay bozulmaz. Ne bulursak yersek, helali-haramı gözetmezsek! Hastalıklardan ve Huzursuzluklardan kurtulamayız.
Zaten öyle değil miyiz? Her kesler hasta veya Huzursuz. Sağlığı, Huzuru yerinde olanlarımız çok az. Çünkü Helal- Haram ayıranımız çok az. Doktorlarımızda şaşırıyorlar bu halimize. Şehirlerde yaşayıp ta yediği önünde, yemediği arkasında, Her zaman Doktor kontrolünde, Sözde sağlıklı besleniyor. Ama hastalıklardan kurtulamıyorlar. Geçen elli yıla göre, zenginliğimiz beş kat arttı ise, hastalıklarımız ve huzursuzluğumuz elli kat, yüz kat artmadı mı? Fazlası var eksiği yok. Her gün Televizyonlarda her kesler konuşuyor, Şunu yerseniz daha sağlıklı olursunuz, yok bunu yerseniz daha sağlıklı olursunuz. Bizce bunlar boş laflar, Haram yiyorsanız, Haram giyiyorsanız, Haramlara bakıyorsanız, Haram söylüyor, haram dinliyorsanız ve haram yerlerde geziyorsanız, bunca haram ve günahlardan sonra sağlık huzur beklemek, pek sağlıklı düşünce değil. Ha bire yiyoruz, sağlıklı besleniyoruz, daha çok şişmanlıyoruz, daha çok hastalanıyoruz. Kimileri açlıktan, Kimileri tokluktan ölüyorsa! Bu işlerde bir yanlışlık var demektir. Bu Yanlış düşüncelerden, Yanlış yollardan Doğrulara, oradan da Sağlık ve huzura gidilmez. Gidilmiyor da Şiirlerimizin tamamını okuyup üzerinde o kaybettiğimiz düşünme süzgecinden geçirirsek, anlayacağız inşallah. Anlayınca da kurtulacağız inşallah.




EYYUP AKMETİN / 29.01.2019

Bu yazı 118 kez okundu.


YORUM YAP



YORUMLAR

Siirdemeti.Net - 2005 Yılından Günümüze Karşılıksız Sevgi ©