DUYURULAR

SERBEST KÜRSÜ

MASAL MI? Bizimki Çay-Şeker Kuyruğunda


Bizimkinin çocukluğunda paran olsa da çay, şeker, gaz yağı, gibi ihtiyaçları almak için, karne alman gerekiyor. Karne dedikleri okul karnesinin çocukluğu gibi küçük kalın kağıt. Şeker çay karnesi yazar. Karne kuyruğuna girmek için 4-5 km yürüyeceksin, kuyrukta 2-3 saat bekleyeceksin, ücretini ödersin. Birde küçüksün diye tanımazlar. Sen kimin nesisin diye sorarlar. C…..emmi, bizim N…….’nin son beşiği, Babası yürüyemediği için onu getirdim. Haaa der. Tanır yani.. Sanki kaçak silah alıyormuş. Al sana 3 kg küp şeker 2 paket 100 gr çay verirler. 4-5 km yürü eve dön. Çayı da öyle her zaman içemezsiniz. Bayramdan bayrama ya da misafirler gelirse, sizde faydalanırsınız.
Bazen çay bitince şeker varsa, küp şeker toz haline getirilip, bir yemek kaşığına konulup ateşte ısıtarak eritilir, beyaz şeker olur siyah bir sıvı, kaynamış suya atarsınız çayın rengini verirmiş, çay niyetine içermişsiniz. Pratik çözüm müdür? Pratik zehirlenme şekli midir? Pek umursayanda olmazmış. O zamanlarda zehirlenen zehirlenene Şeytan nefesi(sigara) yı içmek erkeklik veya olgunluk sayılıyormuş. Hele içki içtin mi. Evlenmeyi hak ettin gibi bir şeymiş. Bira içmek hastalara iyi geliyormuş o zamanın Doktor tavsiyesi imiş, Böbrek taşlarını düşürüyormuş. Böbrek taşını düşürdüğü kesin değil, ama kocaman bira göbeği yaptığı genel bir kanaatmiş.. O zamanlarda Kahve hanelerde sigara, bira içmek, serbestmiş. Kahve haneye girdin mi aradığın kişiyi bulmak için gözlerini dört açacakmışsın, az nefes almaya dikkat edecekmişsin alışkın değilsen, bayılma riski varmış, kusman normal sayılırmış. Duman, duman pis bir koku! Boşuna şeytanın pis nefesi denmezmiş. Sigaralar genelde filtresiz ucuz, en zararlısından, hele bira kokusu hayvan çişi gibi kokarmış. Koklarsan içemezmişsin, büyükler yeni içmeye başlayanlara tavsiyelerde bulunuyorlarmış. Bu iki pis kokan birbirine sımsıkı sarıldı mı? İkisi bir arada İçenlerin gözleri kan çanağı gibi olurmuş.. Eziyeti gözle görülür, burunla koklanırmış. Zevkini içenler bilirmiş… Eveeet büyükler içer çocuklar durur mu? Saygı değer büyüklerimiz içtiğine göre birde biz deneyelim demezler mi? Derler derler. Büyükler hem içerler, sıkılmadan çocuklara sakın ha!!! Çok kötü bir şey, biz kullanıyoruz ama alışkanlık olmuş bırakamıyoruz. Siz siz olun uzak durun. Yoksa köteği yersiniz.
Biz yandık siz yanmayın derlermiş.. Biraz sonra yak bir cigara oh be dünya varmış. Evet dünya varda çok dumanlı, pis kokulu. Şimdi hangisi doğru? Bizim son beşikte başlar tüttürmeye. Midesi bulanır bırakır. Bir içen gördü mü aklına düşer. Bulur bir yerlerden tüttürür peş peşe tiksinir vaz geçer. Ana, Baba, C….. emmi, E….. abla içmeyen yok gibi İçen çok olunca bulmakta kolay oluyor, haliyle. C…. Emmi bir dediğini iki etmiyor zaten, sigaraya bir başlıyor, bir bırakıyor. Hem tiksinirim, hem içerim… Ah şu sözde büyürler ah!!!
Kötü alışkanlıklardan uzak, Güzel alışkanlıklarla geçen günleriniz bereketli ve daim olsun.


EYYUP AKMETİN / 4.05.2019

Bu yazı 92 kez okundu.


YORUM YAP



YORUMLAR

Siirdemeti.Net - 2005 Yılından Günümüze Karşılıksız Sevgi ©