DUYURULAR

SERBEST KÜRSÜ

Dünyanın ilk üniversitesini Kuran Müslüman

Dünyanın ilk üniversitesini Kuran Müslüman kadın FATIMA EL-FİHRİYYE Mezhebi çatışmalardan ötürü Kayrevan’dan (Tunus) Fas’a göç eden fakih Abdullah el-fihri, bütün mirasını iki kızana bırakmıştı. Büyük kızı Fatıma el-Fihriyye, babasından kalan miras ile karaviyyin camii’ni inşa ettirdi. Miladı 859 yılında hizmete giren camii, inşasından itibaren ilimi hayatın inkişafına kaynaklık eden bir eğitim ve kültür merkezi oldu. Murâbıt hükümdarlarından destek alan karaviyyin camii, dini ve dünyevi ilimlerde ihtisaslaşan ders halkaları ve zengin kütüphanesiyle zaman içerinsinde üniversite özelliğini kazandı. Bir cazibe merkezine dönüşen karaviyyin Medreseleri islam dünyasının dört bir yanından alimleri eğitim kadrosuna dahil etmiş, İbn Halldün, İbnü’l-Hatib İbn Battüta gibi asırlar boyunca ufkumuzu aydınlatacak alimler yetiştirmiştir.
Karaviyyin Medreseleri, 1088 yılanda kurulan ve Avrupa’daki en eski üniversite kabul edilen Bolonya üniversitesi’nden 229 yıl önce hizmete girmiştir. Fatıma el- Fihriyye, babasından kalan maddi ve ilmi miras ile dünyadaki ilk üniversitenin temellerini atan Müslüman kadın ünvanıyla tarihe geçmiştir..
Medeniyet medeniyet Avrupadan mı geliyormuş.. O yıllarda kadınların Avrupada alınıp satıldığı, Papazların kadınlar için neler dediklerini de sizler araştırın. (Kadınlar şeytanın dünyadaki temsilcileridir)der kiliseler. Şu anda bile Avrupa’da kadının değeri bizden çok çok geride. Bizdeki kadınlar bunu bilmediklerinden şımarırlar. Seven erkek kıskanır. Avrupalı kadınlar buna bayılır. Bizimkiler kıskançlık gericilik der. Dünya hala dönüyor. Gerçekler ortaya çıktıkça Avrupalıların ne kadar cahil, bilgi hırsızı, aç gözlü, vicdansız olduklarını öğreneceğiz.. Okumayı sevenler bilirler haliyle derdimiz cahillerimiz.. Ortadokslarla, Katoliklerin birbirlerine neler yaptığını bir araştırın. Her şey ortada. Görmek için bakmasını, Okumasını bilmek gerek, biraz emek. Gerçekleri öğrenip yolumuza ona göre devam detmek en doğru hareket.. Cahilce konuşmalar, kişinin kendi değerini düşürür. Cahillerden uzak, Alimlere yakın günleriniz daim olsun...


EYYUP AKMETİN / 27.09.2019

Bu yazı 51 kez okundu.


YORUM YAP



YORUMLAR

Siirdemeti.Net - 2005 Yılından Günümüze Karşılıksız Sevgi ©