DUYURULAR

SERBEST KÜRSÜ

8 Masal mı? darbe oldu kavga bitti


Bizimki okulu pek sevmediğinden okulun bitmesini sabırsızlıkla bekliyor. Çalışmak yok, sanıyor ki ilkokul bitince her şey onun istediği gibi olacak. Hayatı kendi yaşadığı ortamdan ibaret olduğunu sanıyor. Yaz tatilinde yalnız kafasına göre eğlenirken, bizim kine güzel bir müjde geliyor. C…… Emmisi ve E……. Ablası onların evlerinin tam karşısındaki bahçeli eve taşındığını öğreniyor. Aynı gün onları ziyarete gidiyor.
Keyfi biraz daha yerine geliyor yalnızlık zor. Artık canı sıkıldıkça, evdekilere haber verip koşuyor C…… Emmisi gile, orada sıkıldı mı dönüyor, ailesinin yanına. Böyle git gel ler arasında okula da gidip geliyor. Derslere çalışmak hak getire, çalışma pek yok. Nasıl olsa öğretmenler yaramazlıklardan bıkmışlar. Diplomayı verip yaramazlar dan kurtulmak en kolay yol. Öyle de olmuş. Yıl sonu karnesinde geçti yazısını gördü mü ona bayram. Takdir, teşekkür almış gibi sevinir. Evet geçti yazılı karneyi aldı mı? Aldı Eve sevinerek dönüyor. Sanki her şey bitti, hayat sanki her gün bayram. Eve varınca Annesi bu kadar sevinmek güzelde bunun ortaokulu var, lisesi var, okursan daha ilerisi de var. Deyince ne yani ömrümüz okullarda mı geçecek.. Vay Anam, vay desene boşuna sevinmişiz. Okumasak ne olur. Sen bilirsin okuyanlar okur adam olur sen bakarsın. Adam olmak, yani iş güç sahibi olur. Evlenir çoluk çocuğa karışır, İtibar görür. Desene okumasak bizim itibar yerlerde sürünecek.. Neyse gün gele harman ola bakacağız. Yas tutmakla yaz tatili çekilmez.. Demiş ama tatil adı üstünde kısa zaman da biten, bir şey veya eğlenceli olduğu için çabuk geçiyor zaman.. Ortaokula kayıt zamanında bizim ki sanki uykudan uyanmış. Sağ- sol davası var o zamanlar, küçük büyük demezler sorarlar sağcı mısın? Solcu musun? Soran solcu ise solcuyum demezsen dayak yeme riskin var. Sağcılar içinde mevzu aynı. Okula başlayınca bir de öğreniyor ki öğretmenler de aynı konu üzerinde uzmanlaşmışlar. Sağcı öğretmenin dersinden solcular, solcu öğrenmenin dersinden sağcılar sınıf geçemezmiş.. Yani her şartta sınıf geçmek deveye hendek atlatmak..
Fransızca öğretmeni solcuysa herkes yolcu. Sağcıysa herkes sağcı, yani okuyacaksan yalanların bol olacak. Oda yetmez ispiyoncular var onlarda kendi çıkarlarına arkadaşlarını ele veriyorlar.. Küçük yer olduğundan. Yalanlar en kısa zamanda ortaya çıkıyor. Dayak kaçınılmaz… Bizim son beşik bu okulda okumaz.. Ailesine de durumu anlatır. O arada memlekette oldu mu Askeri bir darbe. Sağcılar da, içeri solcularda içeri. Darbe oldu kavgalar bitti.


EYYUP AKMETİN / 4.10.2019

Bu yazı 43 kez okundu.


YORUM YAP



YORUMLAR

Siirdemeti.Net - 2005 Yılından Günümüze Karşılıksız Sevgi ©