DUYURULAR

SERBEST KÜRSÜ

HİKÂYE Mİ? OKULLAR AÇILDI


Hadi bakalım okula devam, askerlik gibi mecburi hizmet. Okumayan adam olamıyormuş. Ne yani şimdi okumayanlar adam sayılmıyor mu? Öyle değil elbet, bir işe girmek için diploma mecburi, o olmadan iyi bir işe girmek hayal. Her kes okuyup diplomayı alınca iş garanti gibi oluyor sanılıyor. İşi olanda adam sayılıyor..
Neyse hele bir başlayalım, gün ola, harman ola. Eveet! Okulumuzun ilk günleri tanışma faslı bir hafta rahat sonraları ders başı uğraş dur. Hiç sevmez bizim ki ders çalışmayı, sanki inşaat işçiliği yapıyor. İlk günlerin sonunda beden eğitimi öğretmeni bizimkini görür görmez. Hey sen, ders çıkışı, koşu yarışması var. Sende katıl deyip ismini yazıyor. Bizim ki mecburen katılacak yarışmaya kaçış yok, isimde yazıldı. Kaytarmak zor. Son zil çalınca herkes evine, koşu yarışmasına katılanlar koşulacak alana. Beden Eğitimi öğretmeni bu yarışmada ilk 6 ‘ya girenler il yarışlarına katılacaklar. Orada da ilk 6’ya girenler. Ankara’da yapılacak yarışmada İlk 6’ya girenler Yurt dışındaki yarışlara katılacaklar ünlü olmak isteyenlere duyurulur. Gelecekte koşucu olmak isteyenler iyi hazırlansınlar. İlk başlangıç buradan başlayacak.. Gruplara ayrılıyorlar. minikler grubu, yıldızlar grubu ve gençler grubu. Yaşa göre ayrılıyorlar. Bizimki yıldızlar grubunda yarışacak. Hadi bakalım. Minikler l km. Yıldızlar 2 km, gençler bizi ilgilendirmez.. Yarışma için toplanıyorlar. Başlıyorlar kendi aralarında konuşmaya, arkadaşlar bir birimizi yormayalım, son metrelerde kim kazanırsa, bir birimizi yormanın alemi yok. Bizim ki inanır. Yarış başlar bakar koşan gidiyor, birlikte koşalım, yorulmayalım, ne oldu? Hile mi yani? Hayırlı sabahlar, geç kalmadan uyanmış. Zor bela ilk 6 ‘ya girmeyi başarmış. Bir yarışma bir ders.. Yarışmalarda kimseye güvenmeyeceksin, gücü yeten yetene.. Öğretmen çağırır grupları, kızlar, erkekler. Bundan sonra en kısa zamanda, çalışmaya başlayacağız. İsteyenler şimdiden çalışmaya başlaya bilir. Hadi bakalım bizim ki keşke hırs yapma saydık. Kazanmasak ne olurdu? Al başına bir fuzuli bir iş daha.. Dersler başlamadan seçimler başlar okul demokrasisi. Sınıf başkanı, spor kolu başkanı, yok efendim temizlik kolu başkanı gibi seçimle oluyormuş.. Bizim ki koşuda dereceye girince sınıf arkadaşları da onu spor kolu başkanı seçerler. Zaten geçici sınıf başkanıydı, arkadaşlar memnun, sınıf başkanlığı da ona kaldı. Yetmez temizliğe biraz düşkündür. Temizlik kolu başkanı da o olsun.. Olsun olsun oh olsun.. Diğerleri kaytaracak, sorumluluktan kaçışlar oradan başlar.. Sen iyisin, sen en iyisin gaza gelirsen… Yersen.. Bizim ki yedi.. Olanlar oldu. Bir haftada neler oldu? Dersler başlayınca seyreyle bizimkinin halini. Hızlı giden at, çabuk yorulurmuş.
Dersler başlar, derslerden sonra, koşu antremanları başlar. Yazılılar, sözlüler arkasından, koşu yarışmaları peş peşe çık çıkabilirsen işin içinden. Zaten sınıf başkanlığı da iş değil. Başkan şöyle oldu. Başkan böyle oldu. Başkan sınıfına sahip ol.. Fırçaları sen ye. Kızlar zaten bir alem. Sanki bizimki keçileri kaçıracak. Bir süre sonra işler sertleşir. Bizim ki arkadaşlar fırçaları biz yiyoruz. Böyle giderse sizde, gereken, cezalara hazırlanın.. demedi demeyin.. Nedir arkadaşlar. Her şeye başkan, başkan! Sanki maaş başlanmış başkana. Silgi ver başkan, kalem ver başkan, Yazılı kağıdım yok başkan, toplu iğnem yok başkan.. Yerim başkanlığını.. Siz neden okula geliyorsunuz ki, sınavlara da başkanınız girer siz yorulmayın.. Yazılılarda onu ver bunu ver, zaten yazımız çirkin, yetiştiremiyoruz. Öğretmenler zor okuyorlar diye notları kırıyorlar, kimi öğretmen, virgül koymamışsın, nokta koymamışsın notunu kırdım… Kıran kırana, lüzumsuz derslerimiz süper, beden eğitimi koşucu olduğun için 10, müzik Hop bala yavrum yaz geldi 10, iş bilgisi öğretmenin mektubunu için postaneye koştur 10 ve resim 10, bir ev bir ağaç, yıllarıdır hep aynı. Eğitim sistemimiz süper. Öğretmenlerimiz süper. Öğretmen Türkçeyi zor konuşuyor, Edebiyat dersine giriyor, yetmez İngilizce öğretmeni yok’sa, o derse de girer. Zaten İngilizce öğretmenleri İngilizceleri sanki İngiliz öyle böyle değil. Anlamıyoruz ya. Süper, Süper.


EYYUP AKMETİN / 5.10.2019

Bu yazı 46 kez okundu.


YORUM YAP



YORUMLAR

Siirdemeti.Net - 2005 Yılından Günümüze Karşılıksız Sevgi ©