DUYURULAR

SERBEST KÜRSÜ

GÖZ VAR GÖZ


Bakınca akılları alır göz,
Bakınca canlar alır göz,
Bakınca dertler gönderir göz,
Kendine fazla güvenme, göz var göz.

Kimilerine korkular salar göz,
Kimilerine cesaret verir göz,
Kimilerine umursamaz bakar göz,
Yalan söylemeyen, göz var göz.

Bakınca hayranlık uyandırır göz,
İyi niyetle bakanda gülücükler saçar göz,
Kötü niyetle bakınca kötülükler saçar göz,
Kendini fazla süsleme, göz var göz.

Evet göz var göz. Göz değmesi haktır. Bizim bir komşumuz vardı. Bize misafirliğe geleceği zaman annem bütün kümes hayvanlarını kümese kapatır o gidinceye kadar çıkarmazdı.
Çünkü gördüğü, beğendiği hiçbir hayvan bir haftadan fazla yaşamazdı.. Bir keresinde yirmiye yakın hindi yavrumuz vardı. Bu komşumuz habersiz gelip onları gördü. ‘’Ben hiç büyütemiyorum bu hayvanları, hindi yavruları nazik olurmuş. Sizinkiler nasıl bu kadar yaşıyor” deyip gittiğinin ertesi gün. Bir ana hindi iki üç tanede yavru kalmıştı. Hepsi telef olmuştu.. O zaman çok sinirlenmiştik. Annemiz belki kendisi de bilmiyordur, gözünün değdiğini derdi. Ama yakın komşular bilirdi. Annemiz bizi o zamanlar uyarırdı Göz var deveyi öldürür, insanları felç eder. Böylelerinden uzak durmak iyidir. Yanlarına gittiğiniz zamanda Felâk, Nas, ihlas okumayı ihmal etmeyin.. Şimdilerde bakıyorsun. Her yerde yemek teşhiri, şehvetli kadın teşhiri! Yazık kız, erkek çocuklarını süsleyip püsleyip, sokaklara, sosyal medyalara her yere salıyorlar. Sonra geliyor hastalar, felç olmalar, boşanmalar, tecavüzler.. Sonra ağla sızla. Okuyun biraz öğrenin.. Biraz dini bilgisi olan bilir ki başkalarının gözünün kaldığı yemek, yiyene dert verir. Bu göz hayvanlarında olsa fark etmez.. Hayvanlarında, insanlarında açı var, toku var.. Nefis var. Bir az edep, biraz vicdan..
Düşünmeden hem kendinizi, hem de hiç tanımadığınız insanları günaha, derde, yanlış işlere sürüklüyorsunuz. Biz denk geldiklerimizi uyarıyoruz.. Karşıdaki çok bilmiş, Fazla okumaktan kafayı bozmuşsun herkes yapıyor. Sanki herkes yapınca doğru oluyor. Her zaman yanlışlar doğrulardan çoktur. Doğrular az olduğu için kıymetlidir, yanlışlar cehenneme götürür. Bizden uyarması göz var göz.



EYYUP AKMETİN / 16.12.2019

Bu yazı 61 kez okundu.


YORUM YAP



YORUMLAR

Siirdemeti.Net - 2005 Yılından Günümüze Karşılıksız Sevgi ©