DUYURULAR

SERBEST KÜRSÜ

BÜYÜKLERİN,GEÇMİŞİN MEKANINA,ÜMMET-İ MUHAMMEDİN HAYRINA,ESMA ÜL HÜSNA VE FAZİLETLERİ (ALLAH İLMİ)

BÖLÜM l
Esma ül Hüsna Kavramı ve Tanımı
a.Genel olarak : Esma ül Hüsna en güzel isimler anlamına gelmektedir.Kuranı Kerimin hemen bütün ayetlerinde Esma ül Hüsna’dan bahsedilmekte olduğunu görmekteyiz.Bunlar müminlerin dünya ve ahiret zırhı olup değerlerinin bilinmesi gerekmektedir.Esma ül Hüsna sevgili Peygamberimiz Ahir Zaman Nebisi MuhammedMustafa’nın Hadisi Şeriflerinede konudur.Sevgili Peygamberimize(ASM) Yüce Allahın 100 den 1 eksik ismi vardır, bunlanrın ezberlenmesi cinan kapılarını açar.Rasulullah Efendimizin Esma ül Hüsna ile başka Hadisi Şerifleride vardır.Kuranı Mübin’de Esma ül Hüsna’nın yanısıra zamanın sahibi olan Yüce Allah’ın sıfatlarıda belirtilmiş olduğunu görürüz.İsim ile sıfat aynı şeyler olmadığından,buradan hareketle Esmaül Hünsanın adetinin 99 olduğunu anlamak mümkündür.Esma ül Hüsna’nın sayısını tesbit hakkında ço çeitli görüşler vardır.Bu görüşler ileride birer birer ele alınacaktır.Ancak şu iyice bilinmelidir ki Esma ül Hüsna’nın sayısını tesbit hakkında Fahri Kainat Eendimiz Muhammed Mustafa’nın Hadisi Şerifleri ön plana alınmak suretiyle kaynaynak teşkil etmelidir.Bu konuda bizi ilgilendiren yegane şey,Esma’ül Hüsna’nın sayısının ne olduğu hakkında Sefaat Uzması Sevgili Peygamberimiz Muhammed Mustafanın bize bildirmiş olduğu sınırdır.O’da Esmaül Hüsna 99 aded sözüdür.Bu,bize bir emir olup uymak mecburiyetindeyiz.Benim görüşüme göre; Esma’ül Hüsna’nın sayısı Resul u Kibriya Efndimizin belirttiği gibi 99 adetidir.Sefaat Uzması Sevgili Peygamberimiz Muhammed Mustafanın şefaatının bize aksetmesinin tek ve yegane koşulu,Onun her emrinde olduğu gibi, Esma’ül Hüsna hakkındaki emrine uymaktır.
b. Özel olarak : Esma ül Hüsna’nın en güzel isimler anlamına geldiği bir gerçektir. Kuranı Kerimin bir hemen bütün surelerine bahse konu olan Esma ül Hüsna isim olarak ancak ve ancak Allahu Azimüsşan Hazretlerine verilebilecektir.Bunun yanında Esma ül Hüsna Hayyül Kayyüm olan Yüce Yaratıcının kullarına asla verilmeyecektir.Ancak her şeyin bir istisnası olduğu gibi Esma ül Hüsna’nın, Muhallefetül Havadis olan Yüce Yaratıcının kullarına verilmesinin istisnası vardır.Onun isim olarak kullar verilmesinin şartları vardır.Bu şart kulun isminin baş tarafında abdul (Allahın kulu) kelimesinin yazılı olmasıdır. Örnek: Abdurrahman, Abdurrahim gibi.Sevgili Peygamberimiz Ahir Zaman Nebisi Muhammed Mustafa’nın HadisiŞeriflerininde aynı yönde olduğunu görmekteyiz.
Esma ül Hüsna’nın Kaynağı
a. Lügatçe : Esma ül Hüsna en güzel isimler anlamına geldiğini,Kuranı Kerimin bir çok sure ve ayetinde Esma ül Hüsna’dan bahsedildiğini,Sevgili Peygamberimiz Ahir Zaman Nebisi Muhammed Mustafa’nın Hadisi Şeriflerininde Esma ül Hüsna en güzel isimler anlamına geldiğini ve bunun Hayyül Kayyüm olan Yüce Yaratıcıya verilebileceğini,Esma ül Hüsna sevgili Peygamberimiz Ahir Zaman Nebisi Muhammed Mustafa’nın Hadisi Şeriflerindede görmekteyiz sevgili Peygamberimiz Ahmedi Mahmut(ASM) Yüce Allahın 99 ismi olduğunu, bunlanrı kim ezberlerse cennete gireğini söylediğini, Esma ül Hüsna’nın sayısı hakkında çeşitli görüşler olduğunu yukarıda açıklamış bulunmaktayız.
Sırlarla kablı ve insana her iki cihanda müthiş korumalar sağlayan Esma ül Hüsna’nın iki adet kaynağı bulunmaktadır.Bunlardan birisi Allah uAlemin Kitabı olan Kur’an ı Mübin,ikincisi iki cihan güneşi sevgili peygamberimiz Muhammed Mustafa’nın Sünnet i Seniyesidir.bunlar aşağıda daha detaylı olarak görülecektir.
b. Aidiyet : Esma ül Hüsna kelimesinin aidiyetinin Hayyül Bari olan Yüce Allaha yönelik olduğunda akıl hemfikirdir. Esma ül Hüsna irsan oğluna doğruca yani olduğu gibi verilemez;meğer ki koşulları gerine getirile.Ezcümle bu koşullar yerine getirilirse, o zaman Esma ül Hüsna Allahın kullarına isim olarak verilebilecektir.Ancak koşularına uyulması iktiza eder. Elbette Yüce Yaratıcı’nın kutsal isimlerini Onun kullarına vermek, Yüce Allah’a olan saygı ve sevgidendir; ancak Esma ül Hüsna’nın baş tarafına abdul, abdur gibi kelimeler gelmesi gerekmektedir. Bu durumda olan insanların çocuklarının Esma ül Hüsna olan isimlerinin baş tarafına abdul, abdur gibi kelimeler eklemeleri gerekmektedir.Aksi halde yani doğruca Esma ül Hüsna ‘nın kullara isim olarak verilmesi durumunda sirk günahı işlenmiş olacaktır.Esma ül Hüsna’nın kayaklarının ikiye ayrıldığı bilinen bir duruma inhisar ettiğinden bilinen bir gerçektir.Bu kaynakları bir numaratör vasıtası ile belirtmek mükündür.Bunlarda şöyle bir sıralama yapılabilir.
ba. Esma ül Hüsna’nın kayakları
b1. Kur’anı Kerim : Esma ül Hüsna’nın en önemli ve birinci derecede kaynağını Allah uAlemin Kitabı olan Kur’an ı Mübin teşkil etmektedir. Kur’an ı Kerimin hemen bütün ayetlerinde Esma ül Hüsna’ya tesadüf edilmektedir.Bu ayetler aşağıda daha detaylı olarak tartışılacaktır.Kuranı Kerimde anlatılan bu Esma ül Hüsna’nın bir kısmı İsmi Azam olan Esmaül Hünsadır.Demekki Kur’anı Kerimde iki çeşit Esma ül Hüsna vardır.Bunlar İsmi Azam olan Esma ül Hüsna, İsmi Azam olmayan Esma ül Hüsna şeklinde görülmektedir.Kur’anı Mübinde yer alan Esmaül Hüna ve çeşitleri aşağıda daha detaylı olarak tartışılacaktır.
b2. Sünnet i Seniye : Esma ül Hüsna’nın önemli ve ikinci derecede kaynağını Hatem ül Enbiya olan Sevgili Peygamberimiz Muhammed Mustafa’nın Sünnet i Seniyesi teşkil etmektedir.İki Cihan Güneşi Rasulallaha ait Sünnet i Seniyenin kaynağı Kur’anı Mübin olduğuna göre,buradada asıl kaynak Hannan ı Mennana ait olan Kur’anı Kerimdir.Fakat bu kaynağı Hazret i Muhammed(ASM)den baskasının değerlendirmesi mümkün değildir. Kaldıki.Allah ve melekleri Peygamber Efendimize salat etmekte olup,Allah u Alem Peygamberin getirdiklerinin alınması gerektiğini belirtmektedir. Sünnet i Seniye bir kişinin mülüman sayılmasında çok önemlidir.Müslümanlıkda Allaha inanmanın yanında sünnet i Seniyeyede inanmak gereklidir.Kur’ansız Sünnet, Sünnetsiz Kur’an olmaz.Gerçekten, Allah u Teala Kutsal Kitabı olan Kur’anı Kerimin Ahzap Suresinde ‘’Allah ve Melekleri Peygambere salat ederler. Peygamber size ne verirse alınız’’demektedir.Kavram ve terimlerde Hayül ayyüm olan Yüce Allah u Teala’nın ismi Hazreti peygamberin ismi beraber geçmektedir. Buna örnek olarak Kelime i Tevhid ile Kelimei Şehadet’i saymak mümkündür.Bütün bunlara rağmen Yüce Allah u Teala’nın dostu olan Hazreti Muhammedin Sünneti terk edilirse Kur’anı Kerimin dolayısıyle Yüce Allahın emrine aykırı hareket edileceğinden,yani ayetin hilafına hareket edileceğinden o kişinin sonu hüsran olacak,kendine gayyaları hedef seçecektir.





Mehmet Kızılkoca / 27.03.2013

Bu yazı 467 kez okundu.


YORUM YAP



YORUMLAR

Siirdemeti.Net - 2005 Yılından Günümüze Karşılıksız Sevgi ©