DUYURULAR

SERBEST KÜRSÜ

BÜYÜKLERİN,GEÇMİŞİN MEKANINA,ÜMMET-İ MUHAMMEDİN HAYRINA,ESMA ÜL HÜSNA VE FAZİLETLERİ (ALLAH İLMİ)

BÖLÜM ll
Esma ül Hüsna’yı Öğrenme
a. Kavram : En güzel isimler anlamından başka bir şey olmayan Esma ül Hüsna’nın ancak ve ancak eksiklikten münezzeh ve din gününün sahibi, Hayyül Gayyüm olan Yüce Yaratıcıya ait olduğu izahtan varestedir. Esma ül Hüsna’ya asla değer ve kıymet biçmek,fazilet ve hikmetlerine akıl-sır erdirmek mümkün değildir.Bir hizmetçi efendisinin tutum ve davranışları hakkında bilgi sahibi olmalı ki, ona layıki veçhile hizmet ederek rızasını alabilsin.Diğer bir deyişle; efendinin sıfat ve meziyetleri azami ölçüde bilinmeli ki ona hizmet etmede kendisinde bir kusur vukubulmasın.İnsanoğlunun(Allahın kullarının) her türlü eksiklikten münezzeh olan,din gününün sahibi,varlığının ve yaşamasının yegane müşebbibi olan Yüce Yaratıcısının sıfat ve meziyetlerini bilmesi gerekmektedir ki layıki ile kendini Yaratan’ı tanısın ve bilsin. Her halükarda kul ancak ve ancak Hayyül Kayyüm olan Yüce Yaratıcıya ait olan Esma ül Hüsnayı öğrenmesi ve bilmesi zarunludur; hatta bunu başkalarına öğreterek kuşyaktan kuşağa aktarması, yayması gerekmektedir.İnsan Esma ül Hüsnayı öğrenmek ve bilmekle kendini Rahmanı Rahim olan Yüce Allahın Ummanı Rahmetine girdirerek aklın almayacağı nice sır kapısından içeri girer.
Sonuç olarak : Esma ül Hüsna öğrenilmesi ve bilinmesi zarunlu olan , devamlı tekrarı gereken bir kurallar bütünü olup, Onun öğrenilmesi ve bitevi tekrarı Nur ul Barinin iki cihanda kullarına verdiği bir üstünlüktür.Esma ül Hüsna ‘nın öğrenilmesi ve bilinmesi aynı zamanda mütemadiyen tekrarı bir kulluk görevi olduğu kanısındayım.
b.Mükafat : Esma ül Hüsna ‘nın öğrenilmesinin ve bilinmesinin mükafaatı sayılamayacak kadar çok dolup bunların tasavvur edilmesi mümkün değildir. Esma ül Hüsna ‘nın mükafaatlarını akıl rdüşünmekten acizdir.Esma ül Hüsna ‘nın öğrenilmesi ve bilinmesi ile , Hayyül Gayyüm olan Yüce Yaratıcıya yaklaşılmış olunacak ve Onun rızası kazanılmış olunacaktır.Diğer bir deyişle;kull olmanın bir merhalesi katedilmiş olunacaktır.Esma ül Hüsna ‘nın öğrenilmesi ve bilinmesi ile , Rahmanı Rahim olan Yüce Allahın Ummanı Rahmetine giriulmiş olacak ve bu nedenle iki dünyada aklın tasavvur edemeyeceği nice sırlar ile insan korunmuş olacaktır.Esma ül Hüsna ‘nın öğrenilmesi ve bilinmesi ile ,Rahmanı Kadirin dostlarının rızası kazanılmış olunacaktır.Esma ül Hüsna ‘nın öğrenilmesi ve bilinmesi ile , ikinci Cihanda Sevgili Peygamberimiz Ahir Zaman Nebisi Muhammed Mustafa’nın El Vesile Cennetinde komşusu olunacaktır.
Esma ül Hüsna’nın öğrenilmesi ve bilinmesinin mükafaatlarını numaratörle özetleyecek olursak önümüze şöyle pencere çıkar.
1. Esma ül Hüsna’nın öğrenilmesi ve bilinmesi Yüce Mevlanın rızasının kazanılmasına
ve kull olmanın sevincine sebebiyet vererektir.
2. Esma ül Hüsna’nın öğrenilmesi ve bilinmesi Hakimler Hakiminin
Ummanı Deryasına girilmesine sebebiyet vererek kişiye iki cihanda muazzam koruma sağlayacatır.
3. Esma ül Hüsna’nın öğrenilmesi ve bilinmesi Yüce Mevlanın dostlarının rızalarının kazanılmasına neden olacaktır.
4. Esma ül Hüsna’nın öğrenilmesi ve bilinmesi Ahret Aleminde Sevgili Peygamberimiz İki Cihan Nebisi Muhammed Mustafa ile Cenneti Alada komşu olma hakkı verecektir.
Sonuç olarak : Esma ül Hüsna’nın öğrenilmesi ve bilinmesinin mükafaatlarını saymada insan aciz kaldığından Onun mükafaatları Rahmanı Kadirin Sonsuz Rahmeti kadar sonsuzdur.
Esma ül Hüsna’nın Faziletleri
a. Kavram : Esma ül Hüsna’nın en güzel isimler anlamına
Geldiğini, Onunda Hayyül Gayyüm olan Yüce Yaratıcıya ait olduğunu yukarıda belirtmiştik. Fazilet ise,bir şeyin üstün değerini ve bu üstün değer vasıtası ile elde edilen kıymete tekabül etmektedir. Esma ül Hüsna’nın faziletleri sayılamayacak kadar çoktur. Esma ül Hüsna’nın fazilet sınırının, El Hannanı Mennan olan Yüce Yaratıcı’nın sonu olmayan rahmeti ile eşdeğer olduğunu söylersek çok yerinde bir söz söylemiş oluruz. Esma ül Hüsna evveli ve ezeli olmayan; kaynağı, doğduğu ve son bulduğu yer meçhul olan bir deryadır.Ona kim tutunursa sonsuz rahmetlere ulaşır. Esma ül Hüsna’yı sık sık söylemek gerekir,zira, her kelimesinde sayısız hikmetler vardır.Onun devamlı söylenmesi hem Yüce Allah’ın rızasının kazanılmasına neden olur; hemde Allah’ın kuvvetinin söyleyen kişide görülmesine sebeb olur.Mütemadiyen söylenmesi halinde rahmet
kapılarını açan ve rızayı Halike sebeb olan Esma ül Hüsna öyle bir Ummanı Rahmettir ki insanın huzur alemini sağlam zemine oturturken,Allah’ın kuvvetinin tecellisi ile nice rahmet alemlerine girmesine sebebiyet verir. Örnek: İç aleminin nurlanmasını isteyen devamlı Ya Nur Esma ül Hüsna’sını,veya kuvvetli olmak isteyen devamlı Ya Mukaddim Esma ül Hüsna’sını okumalıdır. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür.
b. Hikmetler : En güzel isimler anlamından başka bir şey olmayan Esma ül
Hüsna’nın ancak ve ancak eksiklikten münezzeh ve din gününün sahibi, Hayyül Gayyüm olan Yüce Yaratıcıya ait olduğunu bililiyoruz. Hikmet;neden,sebeb,bilgelik anlamlarına gelmektedir. Esma ül Hüsna’nın hikmetleri sayılamayacak kadar çoktur. Esma ül Hüsna’yı sık sık söylemek gerekir,zira, her kelimesinde sayısız hikmetler vardır. Esma ül
Hüsna’nın hikmetleri sayılacak olursa şunları söylemek mümkündür. Birincisi: Onun devamlı söylenmesi hem Yüce Allah’ın rızasının kazanılmasına, hemde Yüce Mevlanın dostlarının rızasının kazanılmasınasebebiyet verecektir.İkincisi: Esma ül Hüsna’yı devamlı söylemekle Allah’ın kuvvetinin söyleyen kişide görülmesine sebeb olacaktır.
Mütemadiyen söylenmesi halinde rahmet kapılarını açan ve rızayı Halike sebeb olan Esma ül Hüsna öyle bir Ummanı Rahmettir ki insanın huzur alemini sağlam zemine oturturken,Allah’ın kuvvetinin tecellisi ile nice rahmet alemlerine girmesine sebebiyet verecğini yukarıda örnek vererek açıklandığı gibi Esma ül Hüsna’ya sığnan her iki alemde kazanır.
Esma ül Hüsna’nın hikmetlerini numaratörle özetleyecek olursak önümüze şöyle bir pencere çıkar.
1. Esma ül Hüsna Yüce Allah’ın rızasının kazanılmasına sebeb olur.
2. Esma ül Hüsna Yüce Mevlanın dostlarının rızasının kazanılmasına sebebiyet verir.
3. Esma ül Hüsna Allah’ın kuvvetinin söyleyen kişide görülmesine sebeb olacağından kişinin kendini muhafaza altına almasına sebeb olacaktır.




Mehmet Kızılkoca / 27.03.2013

Bu yazı 529 kez okundu.


YORUM YAP



YORUMLAR

Siirdemeti.Net - 2005 Yılından Günümüze Karşılıksız Sevgi ©