DUYURULAR

SERBEST KÜRSÜ

ayı

Ayıgiller ailesi üyeleri, kalın bir postla kaplı tıknaz gövdeli hayvanlardır. Ağırlıkları, ırklara göre 80 kg - 1000 kg (hatta daha fazla) değişebilir. Grubun en irisi olan Kodiak ayısının boyu 4,70 m’yi bulur ; buna karşılık Pirene ayısınınki hiçbir zaman 2 m’yi geçmez . Bedeni taşıyan sağlam ayaklar, bütün tabanıyla yere basar. Parmaklar, ayılara ağaçlara tırmanma, dalları koparma, yerleri kazma ve avını öldürme olanağı sağlayan ve çekilgen olmayan iri çengel tırnaklarla sona erer. Kuyruk küçüktür. Çeşitli tür ve ırkları birbirinden ayırt etmek için post rengi temel alınamaz, çünkü esmerden, gümüşü külrenginden ve kırmızımsı tonlardan geçerek siyahtan sarıya kadar değişen ilgi çekici bir çok renklilik gösterir.Ayıgillerde görüşün zayıf olmasına karşılık işitme duyusu ve koklama duyuları büyük ölçüde gelişmiştir.

Ayı, şaşılacak ölçüdeki çevikliği ve olağanüstü gücü nedeniyle, çok çeşitli ortamlara kolayca uyar. Ağaçlara tırmanmayı, kayalıkları aşmayı, yüzmeyi,suya dalmayı bilir. Deve ve zürafa gibi rahvan koşar; ama hızı saatte 50 km’yi geçmez. Aşırı sıcaklığı da, kuraklığı da sevmez; girip yıkandığı akarsu kenarlarını ve ağaçlık yerleri yeğ tutar.

İninin çok yakınları bir yana bırakılırsa, ayının öteki avcı hayvanlar gibi bir yaşama alanı yoktur. İriliği ve gücüyle öteki hayvanlardan ürkmemesine karşılık insandan çekinir; bu yüzden de, gececi bir hayvan olmuştur; ama Kuzey Amerika’nın ıssız bölgelerindeki ayılar gündüz avlanırlar.

Ayılar çok çeşitli bitkilerle beslenirler; Bitkilerin çoğu , böcekler, memeli küçük hayvanlar, ender olarak dağ keçileri ve geyikgillerin küçükleri, hatta kuşlar. Aç karlılarsa , evcil hayvanlara saldırabilirler. Dağ akarsularında alabalık ve sombalığı yakalarlar. Ayı, kalın postuyla iyi korunduğundan, çok sevdiği balı ele geçirmek için, arı kovanlarını yağmalamaktan korkmaz.

Sonbaharda ayılar, kış uykusu sırasında, derialtı yağ tabakasının kalınlığını artırmak için, bol miktarda kayın kozalağı ve kestane yerler. Kışı içi kuru dal ve otlarla döşenmiş, girişi oldukça koruntulu, güvenli bir barınakta geçirirler.

7-8 ay süren gebelik döneminden sonra, dişi ayı 1-7 yavru doğurur. Ayı yavruları doğumda çok küçüktür; Boyları ancak 20 cm, ağırlıkları yaklaşık 400 gr. Ana ayı doğumdan sonraki üç buçuk ay boyunca emzirir. Sonra avlanma sanatını öğretir.


buse arslan / 28.06.2013

Bu yazı 379 kez okundu.


YORUM YAP



YORUMLAR

Siirdemeti.Net - 2005 Yılından Günümüze Karşılıksız Sevgi ©