RASİM KÖROĞLU
1953 yılında Eskişehir''de doğdu. 25 yıl öğretmen olarak çalıştı. 2000 yılında emekliye ayrıldı.
Türk halk ÅŸiiri ve âşık edebiyatı üzerine araÅŸtırma ve incelemelerde bulundu, “Âşıklar Sohbeti adı altında televizyon programları yaptı. Birçok il ve ilçelerde yapılan âşıklar programlarına katıldı, bazılarını yönetti. Yurt içinde ve yurt dışında “Hiciv Åžov”, “TaÅŸlama Åžov” adı altında programlar yaptı. TRT baÅŸta olmak üzere ulusal televizyonlardaki çeÅŸitli programlara katıldı.
Şiirleri, yurt içinde ve yurt dışında çıkarılan gazetelerde, dergilerde yayınlandı, antolojilerde yer aldı, araştırma ve inceleme kitaplarında hicve, yergiye, toplumsal taşlamaya örnek olarak verildi.
“Atatürk” ÅŸiiri Milli EÄŸitim Bakanlığı Türkçe Ders Kitapları''nda
okutulmaktadır.
Cumhuriyetin 80. yılı kutlamaları çerçevesinde Milli EÄŸitim Bakanlığı MüsteÅŸarlık Makamının 30.09.2003 tarih ve 1872 sayılı (2003/83) genelgeleri uyarınca EskiÅŸehir Milli EÄŸitim Müdürlüğü’nün kurduÄŸu komisyon tarafından “Cumhuriyetin KuruluÅŸundan Günümüze Ä°z Bırakan yedi öğretmen” birisi olarak seçildi.
Üniversite öğrencileri tarafından hakkında üç tane bitirme tezi hazırlandı.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na Halk Åžairi olarak kayıtlı bulunan Rasim KöroÄŸlu’nun “Körün Taşı” (TaÅŸlamalar) adlı ÅŸiir kitabı 1999 Yılında yayınlandı.
ALDIĞI ÖDÜLLER
1998 yılında Türk Güreş Vakfı Adana Şubesi''nin açtığı Güreş konulu şiir yarışmasında birinclik,
1998 yılında Aziziye Dergisi''nin açtığı Emirdağ konulu şiir yarışmasında ikincilik,
1999 yılında Âşık Veysel Kültür DerneÄŸi''nin açtığı Âşık Veysel konulu ÅŸiir yarışmasında plaketini Cumhur BaÅŸkanlığı Köşkü’nde dönemin Cumhur BaÅŸkanı Sayın Süleyman Demirel’in ellerinden aldı.
2000 yılında ANASAM (Anadolu İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği)nin açtığı Öğretmen konulu şiir yarışmasında ikincilik,
2001 yılında 36. Konya Âşıklar Bayramında Atatürk şiiri ile Yılın Yedi Şiiri ödülü,
2001 yılında 36. Konya Âşıklar Bayramında Mizahi Şiir dalında birincilik ödülü,
2005 yılında “Antalya Åžair, Ozan ve Yazar ve Ressamları Kültür DerneÄŸi” Tarafından Antalya Ä°kinci Åžairler BuluÅŸması’nda “Åžiir Büyük Ödülü”,
2006 yılında Bursa BüyükÅŸehir Belediyesi Yerel Gündem 21 Sanatçılar Çalışma Grubu tarafından “Türk Åžiirine Hizmet Ödülü”,
2007 yılında “Osmaniye Folklor AraÅŸtırma DerneÄŸi”ince verilen “Geleneksel Aşık Feymani Åženlikleri” kapsamında, Yüksel Özden anısına “KaracaoÄŸlan Ödülü” aldı.