Müdami, Kars''ın Posof ilçesine bağlı Varızna köyünde doğmuştur. Doğum tarihi kimi yerlerde 1914, kimi yerlerde de 1915 ya da 1916 olarak gösterilmektedir. Babası köy hocasıdır. Küçük yaşta annesini yitirmiş, bu yüzden babasıyla köy köy dolaşmış, bir süre Kars''taki yetimler okulunda öğrenim görmüş, okulun kapanması üzerine babasının yanına dönmüştür. Babasından da dinsel eğitim almıştır.

Müdami ozan bir aileden gelmektedir. Posoflu Üzeyir (Fakiri), oğlu Ferhat (Feryadi), onun oğlu Aşık Süleyman, Müdami''nin dedeleridir. Müdami''nin asıl adı Sabit Yalçın''dır. Bir yerde de soyadının Ataman olduğu yazılıdır. Bir aralık iki gözünü yitirme tehlikesiyle karşılaşmış, doktorların çabalarıyla iyileşmiştir.

1934 yılında sazı eline alan Müdami, bir yandan çiftçilikle uğraşmakta, bir yandan dededen gelen halk öykülerini anlatmakta, şiirler söylemektedir. Evlidir, dört çocuğu vardır.

Müdami, bir süre de Cılavuz Köy Enstitüsünde saz öğretmenliği yapmıştır. Çağdaş halk ozanları içinde önemli bir yeri vardır.