Zeki Bingöl’ün özgeçmişi;

1965 Yılında Kayseri’nin Develi İlçesinin Şirin bir köyü olan Köseler Köyünde doğdu. İlk okul ve orta okulu İstanbul’da okudu. Kuleli Askeri Lisesini 1980-1984 yıllarında Kara Harp Okulunu 1984-1988 yıllarında okudu. Ülkemizin değişik yerlerinde sınır, iç güvenlik, eğitim, komando, cezaevi görevi yapan birliklerinde görev yaptı.
Bayrampaşa Cezaevi Jandarma Koruma Taburunda görev yaptığı sıralarda ülkemizin kendi sözüyle aynanın sırlarının arkasını gördü.
Camiden terlik çalan, simit yada baklava çalan daha doğrusu açlıktan çalmak zorunda kalanlar cezaevinde idi. Ama bu insanları bu suçu işlemek zorunda kalmasına sebep olanlar ise ..... hepimizin malumu. Bunları gördü. Hatta cezaevi rantını görünce asıl tehlikenin farkına vardı. Meslek hayatı boyunca bunu bir ilke kabul etti.
Büyükçekmece Jandarma Birlik Komutanlığına Vekalet ederken Cumhuriyet tarihimizin en büyük soygununu fark etti. Yapılan soruşturmalarda aktif görev aldı. Yolsuzluğun dehşet boyutlarını gördü ve her kademede bunun üstüne gidilmesi için çaba sarf etti. Bu olaylar Arena programında Basının dev isimlerinde Uğur DÜNDAR tarafından peş peşe program haline getirildi. Muhteşem komutan, Kahraman Binbaşı şeklinde tanındı.
Bu çabaları sonunda kendi amirlerinden bir sürü baskı görmesine rağmen hukuku işletme gayretlerinden asla vazgeçmedi. General seviyesindeki komutanlarının baskılarına uzun süre dayandı. Ancak yine kendi sözlerinden aktarmak gerekirse bir çakıl taşı olsaydı orduda burada mevzilenirdim ve savaşırdım ama maalesef demek zorunda kalarak emekli oldu.
Yaşananları kitaplaştırdı.
Türk İşi Mortgage 775 Sayılı Gecekondu Yasası ve Uygulaması isimli kitabı yazdı. Bu kitap ile ilgili Zaman, Aksiyon, Hürriyet, Milliyet, Akşam ve Aktüel gibi dergi ve gazetelerdeki gazetecilerle röportaj yapıldı.
Yazdığı bu kitabı aslında basacak yayın evi de bulamamışlardı. O yüzden tıpkı kendisi gibi bu ülkeye gönül vermiş iki hukukçu arkadaşıyla Togan Yayınevini kurdular ve kitabı Çalış Ofset’te bastırdılar. Dağıtımında ise Alfa Yayıncılıkla anlaştılar ama Nisan 2006’da olmasına rağmen Alfa Yayıncılık kitapları halen dağıtmamaktadır. Bunun nedenini ise belki ilerde net olarak öğreneceğiz.
Yazarın şu an basım aşamasında Bayrampaşa Cezaevi, Trakyalı Fıstık (Roman) ve Dadaistin Aşkı (Şiir) basım aşamasında olmakla beraber Güneydoğu ve Doğu Anadolu olmak üzere anılarını topladığı kitabı yazım aşamasındadır. Birde Mağdurum isimli ve ülkemizde sadece mağdur olduğunu söyleyen sıradan vatandaşların dertlerine yer verecek ve ilgili yerlere hitaben yazı yazacak dergi çıkarma çalışmalarını sürdürmektedir.
Evli bir çocuk sahibi olan yazar İstanbul’da yaşamaktadır.

Ülkemizin ve insanlarımızın bugünlerde karartılmaya çalışılan gündüzlerine, kabus olan gecelerine sebep olan yoksulluğun kaynağının yolsuzluğun meydana getirdiği yoksulluk olduğunu düşünmektedir. Bu nedenle köşesinden Hukukun üstünlüğünü, insan haklarını işleyecek ve yolsuzlukların kader olmadığını sadece duyarsızlıktan kaynaklandığını anlatmaya çalışacaktır.

İlk olarak dargelirli ve fakirlerin ev sahibi yapılmasını sağlayarak sosyal adaleti gerçekleştirmek için 1966 yılında çıkarılan 775 sayılı yasanın nasıl suiistimal edilerek rant sağlandığını işleyecektir.
Bu öyle bir yasadır ki belki de fakirin vergilerden muaf tutulduğu ender yasalardan en önemlisidir. Çünkü konut sorunu barınmayı, özel hayatı, medeni sosyal yaşantıyı beraberinde getiren bir durumdur.
‘Benim neden evim olmadı? ‘ diye soranlara gerçekler belgelerle anlatılacaktır.

Türkiye Hukuk devleti ise; Zeki Bingöl’ün TBMM’ne ve Başbakan R.Tayyip Erdoğan’a aşağıdaki müracaatına halkımız da duyarlı olacaktır.
775 Saylı 20.07.1966 tarihli Gecekondu yasası kapsamında hak sahibi olan ve yasanın 25 nci maddesinde:
Madde 25 - Her ne sebeple olursa olsun, bu kanun hükümlerince arsa tahsis edilecek kimselerin, yoksul veya dar gelirli olması, kendisinin veya eşinin veya ergin olmıyan çocuğunun herhangi bir belediye sınırı içinde ev yapmaya müsait arsaya veya her hangi bir yerde bir ev veya apartmanın ayrı bir dairesine karşılık olan payına sahip bulunmaması şarttır.
Demesine ve yönetmelikte çok açık tarifi yapılan ve yasaya göre gecekondu önleme bölgesi ilan edilen yerlerin hak sahiplerine verilmemiştir. Hal böyleyken yasanın 27 nci maddesinde ise:
Madde 27: Bu şartlara uymıyanlardan, bu kanuna göre tahsis edilmiş veya edilecek taşınmaz mallar hiçbir hüküm alınmasına lüzum kalınmaksızın geri alınır.
Hükmü gereği Türkiye Cumhuriyeti Devleti Yetkili Makamınca geri alınmasını,
Yine aynı yasanın 11 nci maddesi :
Madde 11 - Belediyeler, bu kanunda yazılı amaçlara tahsis edilmek üzere devraldıkları arazi ve arsaları bu amaçlar dışında tasarruf edemezler.
Gereği başka amaçlar için kullanılan arazİlerin ise yasa kapsamında kullanılmasının sağlanmasını,
Her ne kadar bazı belediyelerce bu yasa kapsamında devri alınan arazilerin başka mevzuata göre işlem yapılmış olsa da 775 sayılı yasanın 40 ve 41 nci maddeler:
Madde 40 - Bu kanun gereğince yapılan kamulaştırmalarda 6830 sayılı İstimlak Kanununun 23 üncü maddesi uygulanmaz.
Madde 41 - Bu kanunun uygulanması gereken yerlerde, diğer kanunların bu kanuna aykırı hükümleri uygulanmaz.
Gereğince yapılan işlemlerin geçersiz olduğunun göz önüne alınmasını,
Yine anılan yasaya aykırı hareket edenlerin yasanın 37 nci maddesine göre cezalandırılmasını,
Fakrü zaruret içinde olan halkımızdan bu yasaya göre hak sahiplerine ev ya da arsa tahsisi yapılmasını,
Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşı olarak çocuklarımızın gasp edilen geleceğinin iadesini talep ediyorum. 01.01.2006
Zeki BİNGÖL
İşte yukarıdaki talebe katılmamak mümkün mü?
İşte gerçek soygunu anlatan kitap; Türk İşi Mortgage 775 Sayılı Gecekondu Yasası ve Uygulaması